Matildisme (4)

– Blogosfera & reţelele de socializare alcătuiesc o entitate*, un copilaş fraged, conceput, ca să zic aşa, în eprubetă şi susţinut de mâinile bătucite ale târâmului palpabil pe care ne-am apucat cu oarece milenii în urmă să-l distrugem, începe Matilda** să filozofeze, cu ochii la luminile nopţii. Şi, prin mufa de contact cu baba asta cu mâini urâte, micuţul a fost infestat cu tot ce conţinea cutia Pandorei, în cantităţi impresionante – nu doar un gram, nu doar cât să fie de-o ciorbă (cu sau fără mămăligă), nu doar cât să-ncapă într-o bocceluţă, ci de ajuns ca să mărginească o alee luuungă, luuungă, cu crini malformaţi şi malefici pe care nu-i taie nimeni ca să-i facă snop şi să-i arunce în foc. În loc de asta, îi stropim la rădăcină, alimentăm în permanenţă agresivitatea, ura, intoleranţa, minciuna, exagerarea, bârfa***, plagiatul – acest furt al muncii altora, pe care unii, crezându-se mai cu moţ, au decretat că au dreptul să-l practice, căci au auzit ei că nu se pedepseşte şi că, vorba aia, hoţul neprins e negustor cinstit. Dar chiar şi când prinzi câte unul, când îi pui sub nas dovezile faptei sale, ăla nici măcar nu se împurpurează la faţă de ruşine, rămâne incolor, lipsit până la capăt de orice nuanţă, oricât de vagă, a bunului simţ. Iar, colac peste pupăză, alţii par să-ncerce să-l scoată basma curată, venind cu replici de genul:

Replici pe care nu le auzi, le citeşti doar, dar ştii că nu le-ar putea rosti decât pe un ton încărcat de superioritate, că vor să te facă să te simţi vinovat fiindcă gura ălora care mănâncă usturoi nu are pentru tine miros proaspăt, de mentă.

Şi nu există sistem de ventilaţie prin care să pătrundă un vânt epurator şi să ne scape şi de hoţi, şi de ăia care se miră că n-avem loc de hoţi, că avem timp să le batem obrazul hoţilor de cuvinte…

Însă există jocuri ale cuvintelor**** – una dintre părţile frumoase ale interacţiunii umane din acest univers virtual.* Acea parte a Internetului, a tânărului spaţiului virtual de dincolo de ecrane,  unde se găseşte loc de relaţii interumane directe.

** Dacă nu ştiţi cine e Matilda (şi cine sunt eu) trageţi cu ochiul în coloana din dreapta.

*** Ştiu că unii vor încadra acest articol în capitolul „bârfă” (dacă nu vor găsi ceva mai rău 😛 ), dar nu vrea să fie decât o sensibilizare a opiniei publice. (Am spus „vrea” fiindcă mă îndoiesc că va avea rezultatul scontat.) Şi e, cu siguranţă, terapie prin scris contra scârbei care m-a cuprins.

**** „Duzina” de azi are 13 cuvinte 🙂 , îngroşate mai sus, iar „provocarea” e o imagine pe care am preluat-o – prima din acest articol.

3 comentarii

  1. […] au existat și alte reacții. Atât pe bloguri, cât și pe […]

    Apreciat de 1 persoană

  2. […] care a propus-o ca temă pentru jocul cuvintelor de azi? (Eu am folosit-o deja într-un… matildism, acum e rândul […]

    Apreciază

  3. […] fi scris. Spre marea mea surprindere, extrem de puțini au fost cei care au luat atitudine, fie scriind pe bloguri, fie lăsând comentarii în care îi atrăgeau plagiatorului atenția că nu procedează corect. […]

    Apreciat de 1 persoană

Părerea ta contează, o aştept cu interes!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.